Gezonde voeding
Het is een vraag die vaak gesteld wordt, maar wat is het nu en is het voor iedereen hetzelfde? Door alle overvloed aan informatie wordt het steeds lastiger om wat betreft gezonde voeding duidelijke keuzes te maken.. Dus wat hebben wij gedaan? We zijn enkele jaren geleden onze eigen zoektocht gestart met als doel meer duidelijkheid te scheppen voor onze eigen gezondheid. Nu proberen we jou stap voor stap duidelijk te maken wat belangrijk is en waar jij als consument op kunt letten.
Het lezen van etiketten
Ieder product wat verpakt is beschikt over een etiket. Dit is bedoeld om jou als consument meer informatie over het product te verschaffen. Vaak staan we er niet bij stil maar ook een netje sinaasappels heeft zo’n etiket.
Wat staat er dan allemaal op zo’n etiket?
Dit verschilt per product maar de meeste producten hebben het volgende er wel op vermeldt staan:
- Reclame
- Ingrediënten
- Referentie inname
- Hoeveelheden inhoud
- Gebruik van bestrijdingsmiddelen
- Houdbaarheidsdatum/ uiterste verkoopdatum
- Keurmerken (bio, vegan, beter leven, nutriscore, etc.)
- Voedingswaarden (macronutriënten, vezels, zout en suikers)
Maar wat zegt deze informatie ons nu precies?
Reclame
Laten we starten bij het begin. De reclame (het product waarvoor de klant het koopt) staat vaak aan de voorkant van de verpakking samen met de merknaam van het product. Wanneer je daar stopt met kijken mis je vaak een hoop informatie. Dus de eerste tip, draai het artikel om en ga opzoek naar de “kleine lettertjes”.
Voedingswaarden
Vaak valt dan als eerste de voedingswaarden op. Hier staan onder andere de vezels, suikers, zout en macronutriënten vermeldt. Het in de gaten houden van deze hoeveelheden is onder andere van belang voor mensen die een gezond gewicht willen behouden. Om daar direct een aanvulling op te geven is het voor deze mensen ook enorm belangrijk om hun micronutriënten op pijl te houden. Doe je dit niet loop je het risico dat bepaalde processen (waaronder je stofwisseling) lastiger verlopen.
Ingrediënten
De ingrediënten zijn ons favoriete stukje op het etiket! Waarom? Hier moet namelijk altijd precies vermeldt staan wat er in de verpakking zit. Bij bijvoorbeeld een blik soep kom je dan vaak dingen tegen die je misschien niet direct zou verwachten.
Een aantal voorbeelden zijn:
- Dextrose
- Aroma’s/natuurlijke aroma’s
- Gemodificeerd maïs zetmeel
- E621 (vaker ook vernoemd als gistextract, glutamaat, ….)
- Andere E-nummers en kunstmatige zoet- en smaakstoffen
Voor veel mensen is dit onduidelijk en zoals je ziet worden sommige stoffen op verschillende manieren vermeld. Om ze allemaal uit je hoofd te leren of om ze 1 voor 1 uit te leggen is onmogelijk. Maar ik verwijs jullie graag naar een boekje waar alles in te vinden is.
Gelukkig is er ook een app van dit boekje waardoor je het altijd bij de hand kunt hebben als je boodschappen gaat doen (de kosten hiervoor zijn eenmalig).
Eerder benoemde we al het netje sinaasappels, waar ook een etiket aan het netje zit. Vaak verwachten we hier niks bijzonders, maar wat hier opvallend is zijn vaak de bestrijdingsmiddelen. Ook deze vind je terug in de app met alle bekende risico’s die beschreven staan.
Bestrijdingsmiddelen
Wil je geen bestrijdingsmiddelen in je voeding, dan kom je al snel uit bij biologische producten. En dan is de vraag: is dit echt beter? De Nederlandse wetgeving betiteld een stuk grond wat de laatste 2 jaar niet bespoten is al als biologisch. Dus dan is de volgende vraag direct: betekent dit dat al die bestrijdingsmiddelen dan al uit de grond zijn? En het antwoord is helaas nee. Wil dat zeggen dat biologisch dan onzin is? Nee, het is over het algemeen minder vervuild en mocht je geluk hebben komt het toch van een plek die al langer niet bespoten is of nog nooit is bespoten.
Referentie-inname
De referentie-inname: wat is dat en waar refereert het naar? Een goeie vraag als je het ons vraagt. De referentie-inname is namelijk gebaseerd op de ADH-waarde (algemene dagelijkse hoeveelheid). Deze waardes zijn echter enorm gedateerd en zijn meer dan 80 jaar geleden vastgesteld en nooit meer aangepast. Ze zijn destijds bedacht om gebreksziekten zoals scheurbuik en rachitis te voorkomen. De volgende vraag is of het niet eens tijd wordt om deze waardes te her-evalueren? Onze levens zijn in de afgelopen jaren enorm veranderd, denk hierbij aan de toename van de luchtvervuiling, de hoeveelheid bewerkt voedsel en de dagelijkse stress. Hier worden we dagelijks aan blootgesteld. Ons lichaam moet dus met andere uitdagingen omgaan dan vroeger waardoor de vraag blijft of het nog accuraat is om de ADH waarde als referentie te gebruiken.
Meer informatie met betrekking tot ADH-waardes vind je hier
Wat goed is om te realiseren is dat de 'reguliere zorg' een andere visie en doel heeft dan de 'orthomoculaire zorg'. In de reguliere zorg wordt voornamelijk gekeken of je wel of niet ziek bent. Terwijl vanuit orthomoleculair oogpunt het optimaal functioneren van het lichaam het uitgangspunt is. Met andere woorden: als je niet ziek bent, wil dat niet direct zeggen dat je lichaam optimaal functioneert en je geen klachten kan hebben. Orthomoleculaire therapie richt zich meer op preventieve gezondheid en het beperken van het risico dat iemand ziek wordt.
De vraag hierin is wat jij belangrijk vindt? Dat je aan de referentiewaarde komt om een gebreksziekte te voorkomen? Of wil je er meer uit halen? Let wel op dat sommige nutriënten een upper limit hebben. Dit wil zeggen dat als je er te veel van binnenkrijgt je er ook last van kunt krijgen.
Houdbaarheidsdatum/uiterste verkoopdatum
Als laatste nog de houdbaarheidsdatum/uiterste verkoopdatum. De NVWA (Nederlandse Voedsel Waren Autoriteit) heeft bepaald dat alle voeding een uiterste datum moet hebben. Zo voorkomen we voedselvergiftiging en de kans op ziekte. Dit is enorm belangrijk voor producten die beperkt houdbaar zijn (denk als voorbeeld even aan melk). Gelukkig proeven we het ook als het over de datum is, maar die vieze smaak wordt je op deze manier bespaard. Bij een product zoals Keltisch zeezout is dit een heel ander verhaal. Dit bestaat namelijk al eeuwenlang en zal dus niet in een keer over de datum gaan zodra het verpakt en verkocht wordt. Toch staat hier ook een houdbaarheidsdatum op. Plaats dus alles eerst in perspectief en bepaal je eigen koers.