Onze huidige gezondheidszorg
In de huidige gezondheidszorg wordt alles heel zwart-wit bekeken. Je hebt twee keuzes, je bent ziek of je bent niet ziek.
- Als je ziek bent dan moeten we er iets mee.
- Als je niet ziek bent dan ben je gezond en hoeft er niks gedaan te worden.
Echter zit er een héél grijs gebied tussen ziek en niet ziek zijn en het feit dat je niet ziek bent wil niet altijd zeggen dat je gezond bent.
Onze samenleving van tegenwoordig
Een brede en holistische visie past veel meer bij de mensen en de klachten die we tegenwoordig in de praktijk tegen komen. Daarbij probeer je juist dit grijze gebied in kaart te brengen en te streven naar een optimale functie van het lichaam.
Dit betekent ook dat je als therapeut steeds breder moet gaan kijken en je niet alleen maar kunt blijven focussen op alleen spieren en gewrichten.
Elke therapeut vindt een andere oorzaak
Iedereen zoekt naar iemand die de oorzaak van zijn of haar klacht(en) vindt en elke therapeut communiceert dat er op zoek wordt gegaan naar die oorzaak.
Het grote probleem?
Elke therapeut vindt een andere oorzaak! Maar kunnen we ervan uit gaan, dat met de complexiteit van het lichaam het altijd maar ligt aan die één specifieke schakel of oorzaak?
Bij WeHeal zien we tegenwoordig steeds meer mensen met chronische klachten, welke al geruime tijd aanwezig zijn en waar dus ook verschillende oorzaken aan ten grondslag zullen liggen.
Voor ons is het niet vreemd dat:
- niet alles bij iedereen hetzelfde werkt.
- niet maar één oorzaak voor een klacht is aan te wijzen.
- er vanuit de praktijk een groot verschil bestaat tussen de wetenschap en de werkelijkheid.
- steeds meer mensen zich melden met onverklaarbare klachten of met meerdere chronische klachten en/of aandoeningen.
Het is dus tijd voor verandering!
In The Big 9 gebruiken we altijd de metafoor van de emmer:
- Als er klachten zijn ontstaan dan is dit uiteindelijk alléén maar een teken dat de emmer is overgelopen.
- Echter kan deze emmer gevuld zijn met verschillende oorzaken die er uiteindelijk samen voor hebben gezorgd dat de emmer is overgelopen.
- Hierdoor gaat de focus op maar één van die oorzaken nooit de oplossing van het hele probleem zijn.
Het doel van The Big 9 en ons werk als therapeut is:
- Eerst een totaaloverzicht te creëren van alle oorzaken.
- Daarna een inschatting te maken welk aandeel elke oorzaak heeft in het geheel.
- Dan samen te kijken naar:
- wat iemand hier zelf aan kan doen.
- wat wij hierin voor iemand kunnen betekenen.
- of er mogelijk nog andere disciplines bij betrokken moet worden.
Met deze werkwijze streven we naar een duurzaam eindresultaat waarin we de zelfredzaamheid en onafhankelijkheid van zorg stimuleren.
Ook niet één behandelmethode werkt voor iedereen
Als er meerdere oorzaken zijn, dan moet je als therapeut ook de beschikking hebben over meerdere behandelmogelijkheden. Geen persoon is namelijk hetzelfde en hierdoor ziet elk behandeltraject er anders uit.
Als er één behandelmethode namelijk zou werken voor iedereen, waarom bestaan er binnen de Fysiotherapie dan zoveel verschillende methodieken? Juist, omdat er niet één behandelmethode werkt!
Het hebben van meerdere behandelopties als therapeut geeft meer mogelijkheden gedurende het behandeltraject. Bij WeHeal passen we de behandelmethodes aan op de individuele cliënt, in plaats van elke cliënt te behandelen via dezelfde methodiek.
Hoe doe we dit? Door te werken vanuit één centraal systeem zoals The Big 9 waarin er met een brede en holistische visie wordt gekeken naar het lichaam. Het systeem kun je zien als een routeplanner: we creëren eerst een volledig overzicht om vervolgens duidelijk richting te kunnen geven aan je behandeling.